Kostymesyer

(Svennebrev)

Yrket

Kostymesyeren arbeider i fjernsyn, ved opera, teater, film, dansegrupper og revyer. Dermed får kostymesyere et meget stort arbeidsfelt. For å kunne utføre tilskjæring og søm av kostymer, er det viktig å kjenne sømfagenes historiske bakgrunn. Kostymesyeren må også ha kjennskap til tilvirking av enkelt tilbehør som sko, hatter, luer og andre typer hodeplagg og til tidsriktig oppfôring og tilvirking av korsetter og undertøy. Noe kjennskap til farge-, patinerings- og overflatebehandlingsmetoder er nødvendig for å få fram kostymedesignerens ønskede uttrykk.

Kostymesyeren produserer et kostyme fram til ferdig produkt, ut fra en design. Det er viktig å kjenne til tidligere historie, i tillegg til nytenkning for å skape utvikling av faget.

Personlige egenskaper

Kostymesyeren må være er fantasifull, kreativ, ha god form- og fargesans, arbeide raskt og systematisk, kommunisere godt med kunden og leverandører. Kostymesyeren må være ideskapende, planlegge og gjennomføre arbeid på en hurtig og effektiv måte.

Utdanningen

2 + 2 år;
Vg1 design og håndverk, Vg2 design og tekstil og 2 år læring i bedrift, fører til svennebrev.

Lærerplaner: Vg1, Vg2, Vg3

Lønn

En kostymesyer tjener ca.240 - 290 000 kroner pr.år. Lønnen er avhengig av om du har fagbrev og arbeider i stat, kommune eller privat (4/5-10). Min inntekt

Mer informasjon

Video


Tilbake til toppen!!

Utdanningsprogram

Programfag/ Kryssløp / Særfag;

Kilder foto