Forgyllerfaget

(Svennebrev)

Yrket

En forgyller er en håndverker som skal kunne konservere og restaurere gamle rammer, tegne treprofiler, laminere lister, gjære og sette sammen rammer, limdrenke, grundere og slipe, legge sølv, gull og slagmetall. Du arbeider med blant annet møbler, speil, billedrammer, stukkatur og billedhuggerarbeider. Forgylling baseres på en teknikk hvor det legges et tynt belegg av bladgull på ulike materialer.

Teknikken har ikke forandret seg nevneverdig de siste 1000 år, til og med verktøyet er stort sett det samme. I dag bankes gullet ut maskinelt, men den siste finbankingen og tilskjæringen må gjøres for hånd. Bladgull brukes i dag på billedrammer, møbler, dekorasjoner på interiører og utendørs på stein og metaller.

Personlige egenskaper

Som forgyller må du kunne arbeide selvstendig, ha godt håndlag og ha sikker form- og fargesans. Være nøyaktig og tålmodig. Kunnskap om stilarter og kunsthistorie er en fordel.

Utdanningen

1 + 3 år;
Vg1 design og håndverk, 3 år lærling i bedrift, som fører til svennebrev.

Læreplaner: Vg1, Vg23

Lønn

Forgyllerfaget har ingen lønnsavtaler pr. i dag, men ligger mellom 270-350 000 kroner anhengig av hvor du jobber og hvor lenge du har jobbet.

Mer informasjon

Video

Utdanningsprogram

Programfag/ Kryssløp / Særfag;


 


Kilder foto