Kjole- og draktsyer

(Svennebrev)

Yrket

Kjole- og draktsyer er et gammelt og tradisjonsrikt yrke, som stadig er i utvikling. Kjole- og draktsyer designer klær og antrekk, presentere dette for kunden i form av skisser og ferdigstilte produkter i tråd med kundens ønsker. Du er dermed med på hele prosessen ved å fremstille et plagg fra idé til ferdig produkt. Faget omfatter måltaking, mønsterforming, klipping, tilpassing og søm av plaggene. Kundebehandling og service er også svært viktig.

Kjole- og draktsyeren arbeider i små bedrifter og systuer. Arbeidsområder er design, måltaking, mønsterforming og tilpassing av klede. Du syr plagg med god balanse og passform, benytte forskjellige maskiner, verktøy , forskjellig utstyr og bruker IKT og digitale hjelpemidler tilpasset faget. Du utfører farge og figuranalyser og har god materialkunnskap slik at du velger riktig materiale tilpasset bruken kunden ønsker. Kjole og draktsyeren veileder kunden i forhold til de plaggene kunden ønsker å kjøpe. En kjole draktsyer arbeider i mindre bedrifter eller er selvstendig næringsdrivende.

Personlige egenskaper

Du må være kreativ, ha sans for form og farge og et godt håndlag. Du må arbeide systematisk, være serviceinnstilt og like å komme i kontakt med mennesker.

Utdanningen

2 + 2 år;
Vg 1 design og håndverk, Vg2 design og tekstil og 2 år som lærling i bedrift fører til svennebrev.

Læreplaner: Vg1, Vg2, Vg3

Du kan velge å ta tre år i videregående og få vitnemål. Det tredje året blir Vg3 Kjole- og draktsyer. De elevene som ikke ønsker læreplass, kan ta påbyggingsår med allmenne fag og få generell studiekompetanse.

Lønn

Felles for de fleste små håndverksfag er at det er få jobber, slik at man som hovedregel må skape sin egen arbeidsplass. Lønn avhengiger av egen innsats/omsetning (4/5-10). Min inntekt

Mer informasjon

Video


Tilbake til toppen!!

Utdanningsprogram

Programfag/ Kryssløp / Særfag;