Salmaker

(Svennebrev)

Yrket

Salmakeren arbeider med restaurering, reparasjon av gjenstander og utstyr der lær og tekstiler er hovedelementer, og arbeider ofte med spesialoppdrag. Salmakeren arbeider i små og stor bedrifter eller er selvstendig næringsdrivende. Yrkesutøveren spesialiserer seg på ulike områder som bil, portefølje og hestesalmaker/seletøymaker:

Bilsalmakeren arbeider med omstopping og nystopping/polstring av alle typer bilseter og bilinteriører. Tilskjæring og søm av puter og løse trekk, Restaurering av veteranbiler, og rådgivning ved valg av materialer, arbeidsmetoder for produksjon av bilinteriører.

Porteføljesalmakeren arbeider med produksjon av dokumentmapper, vesker og lommebøker av lær og skinn. Reparasjon og restaurering av gamle og nye håndsydde produkter i lær og tekstil. Rådgivning og praktisk medvirkning i utvikling av nye produkter på porteføljeområdet.

Hestesalmaker/seletøymaker arbeider med produksjon av seletøy og annet utstyr for hest, hvor skinn, lær og metallspenner er bestanddeler. Reparasjon av alle typer hesteutstyr av lær og omstopping og tilpasning av ridesaler.

Personlige egenskaper

God formsans, være nøyaktighet, ha et godt håndlag og praktisk sans, og kommunisere godt med kunder og leverandører.

Utdanningen

1 + 3 år;
Vg1 design og håndverk og 3 år læring i bedrift, fører til svennebrev.

Læreplaner: Vg1, Vg23

Mer informasjon

Lønn

En fagarbeider kan tjene ca. 250 000 til 300 000 kroner i året. Inntekt vil imidlertid variere fra bedrift til bedrift,(4/5-10). Min inntekt

Video


Tilbake til toppen!!

Utdanningsprogram

Programfag/ Kryssløp / Særfag;


Kilder foto