Treskjærer

(Svennebrev)

Yrket

En treskjærer kan arbeide selvstendig i egne verksteder, eller i møbelbedrifter, skoler og museer. Treskjæreren arbeider tegning og skjæring av ornamenter i forskjellige stilarter, og setter ornamentene i en helhet tilpasset et møbel.

Treskjærern må ha god kunnskap om forskjellige materialer, treslag og kombinasjonen av ulike materialer, som f.eks.tre, metall og glass. God kunnskap og kompetanse på å bruke håndverktøy og maskiner. Liming, overflatebehandling, forbindingsmetoder er en nødvendig kunnskap for å kunne lage nye produkter og reparere/restaurere gamle. Bruk av gamle teknikker til skulptur-, figur- og relieffskjæring. Treskjæreren skal ivareta tradisjoner samtidig prøve å utvikle nye produkter. Treskjærer arbeider i industribedrifter eller har er selvstendig næringsdrivende.

Personlige egenskaper

Du må ha et godt håndlag, like fysisk arbeid, være kreativ, ha god form og estetisk sans og kommunisere godt med kunder og leverandører.

Utdanningen

2 + 2år;
Vg1 design og håndverk, Vg2 design og tre og 2 år lærling i bedrift, som fører til svennebrev.

Læreplaner: Vg1, Vg2, Vg3

Lønn

Lønnsnivået i møbel- og trevarebedriftene som annen industri. Med fagbrev, har en industriarbeider gjennomsnittlig ca. 315 000 kroner i års i 2006. Inntekt vil imidlertid variere fra bedrift til bedrift (4/5-2010). Min inntekt

Video


Tilbake til toppen!!

Utdanningsprogram

Programfag/ Kryssløp / Særfag;