Glasshåndverker

(Fagbrev)

Yrket

Glasshåndverkeren arbeider i tilknytning til glassverk eller i små glasshytter. En glasshåndverker arbeider med både med kaldt og varmt glass. Du arbeider alene og i samarbeid med andre.  Arbeidet utføres etter tegninger  og prøver. Du planlegger, gjennomfører og evaluerer arbeidsoppgavene. Arbeid skjer ofte i kunders og besøkendes påsyn, og må ta hensyn til egen og andres sikkerhet, helse og miljø.

På varm side blåser glasshåndverkeren opp klokker til vinglass og tumblerglass til varmsprengning, kaldsprengning eller driving, eller produserer kunstglass.

På kald side arbeider glasshåndverkeren med kaldsprengning av glass til videre bearbeiding. Må kunne bruke forskjellige teknikker for skjærsliping og plansliping, gravering, etsing og sandblåsing av glass. Tegning av maler til ulike motiver og ornamenter på frihånd og med sjablong.

Glasshåndverkeren må ha en god arbeidsrytme i produksjonsprosesser som pressing, støping og sentrifugering. Håndverkeren skal klargjøre ovner ved å mestre avfeiming og skrekling av glassmassen, og gjøre klar tilhørende utstyr som arbeidsstol, piper, skoper, former og strykepapp.

Personlige egenskaper

Du må være praktisk ha estetisk og gjerne kunstnerisk sans, arbeide raskt, ha gode fingerferdigheter,arbeide nøyaktig og ha gode samarbeidsevner. Må også like å tegne og være i god fysisk form for å tåle å arbeide i sterk varme.

Utdanningen

1 + 3 år;
Vg1 design og håndverk, 3 år læring i bedrift fører til fagbrev.

Læreplaner: Vg1, Vg23

Lønn

En ansatt håndverker har en normal årslønn på 300 - 350 000 kroner. Det kan variere mye avhengig av hvor eller med hva man jobber med, (4/5-10).

Mer informasjon

Det er få lærlingeplasser/jobber for glasshåndverkere i Norge i dag.

Utdanningsprogram

Programfag/ Kryssløp / Særfag;