Duodjifaget

Yrket

Samisk håndverk er bygget på det samiske urfolkets kultur og tradisjon. Samene bruker materialer fra naturen og skaper klær, pynteting og bruksgjenstander, og har utviklet håndverket som heter Duodji. Yrkesutøveren heter duodjar. Duodji inndeles i myke og harde materialer.De harde materialene er tre, horn, bein og metall. De lager kunsthåndverk og brukskunst, som kniver, smykker, sølvknapper. Duojaren bruker horn og bein alene eller sammen med metall, tekstil eller tre.

Arbeidsoppgaver for harde materialer style er å produserer, reparerer og vedlikeholder tradisjonelle og nye produkter i horn, bein og metall. Noen eksempler er kniver, kopper, vevgrinder, smykker, koftesølv, belteringer, skjeer og pyntegjenstander. Horn-, bein og metallduojáren utvikler også nye produkter i et urfolksperspektiv. En doujar arbeider vanligvis i mindre håndverksbedrifter eller verksteder, som sølvsmier, kunsthåndverks- husflid, design, tekstil eller brukskunstbedrifter.

Personlige egenskaper

En doujar bør ha god farge, formsans og praktisk sans. Liker å arbeide i nær tilknytning med naturen og naturprodukter, og bred kompetanse på ulike teknikker.

Utdanningen

2 + 2 år;
Vg1 design og håndverk, Vg2 design duoji og 2 år læring i bedrift, fører til fagbrev.

Læreplaner: Vg1, Vg2, Vg3 (horn, bein og metall), Vg3(skinn og pels), Vg3(tekstil), Vg3(tre)

Lønn

Store variasjoner for mann og kvinne, stedsavhengig og hvor stor stilling du har. Fra kr 270 000,- og til over kr. 500,000,-

Se Min inntekt duojar

Mer informasjon

Video

Utdanningsprogram

Programfag/ Kryssløp / Særfag;

Tilbake til toppen!!